dinsdag, maart 07, 2006

Oude overzichtsfotos

Via een bewoner uit DenHelder een foto gekregen van de oostenrijkse woningen zoals die in 1949 als kluitje zonder enige begroeiing in Huisduinen stonden. Voor zover te zien op de foto zijn alle huizen gelijkvormig en hebben ze een zelfde soort aanbouw als nog te zien is op de fotos van de huizen in Drachten.Zelf heb ik nog een luchtfoto van de situatie zoals die in Leeuwarden was omstreeks 1958.
Hierop is de julianalaan te zien met de daaraan (aan de zuidzijde) gelegen oostenrijkse woningen. Ook is duidelijk het Van Miereveltplantsoen te zien waaraan ook 6 woningen staan, en geheel links de huidige Irenestraat met ook 6 woningen (op de foto zijn 5 zichtbaar).Leuk om te zien is dat de rest van de wijk Nylan nog niet bestaat. Oorsponkelijk hoorde dit zuidelijke stukje van Leeuwarden nog bij de wijk Huizem-west en waren de oostenrijkse woningen het einde van de stad! Pas later is de wijk Nylan ontstaan.

Een mooie aanvulling op dit beeldmateriaal van Leeuwarden zijn de foto's zoals die in de vernieuwde beeldbank van Leeuwarden op te vragen zijn onder zoekterm "oostenrijkse": de foto met Documentidentificatienummer FDJULIALA016 is ons huis!